Voetbal is business
Zoals we allemaal weten is voetbal business. De tijd dat we eerlijk tegen een scheidsrechter konden zeggen dat jij het was die de bal het laatst aanraakte, is voorgoed voorbij. Nu word elke minuut balbezit tot de dood bevochten.
Wil je business goed doen dan zal je ook goed en vooral slim marketing moeten bedrijven. Nergens wordt dat zo duidelijk als bij de voetbalbusiness van grote toernooien zoals de Wereld en Europese kampioenschappen. De KNVB is al lang de status van goedwillende amateur ontgroeid en ‘managed’ deze toernooien nu professioneel. Samen met de sponsors wordt geprobeerd om toch vooral zoveel mogelijk euro’s aan onze oranje koorts te verdienen.
Commercialisatie van Voetbal
Mooie woorden als ‘hart en liefde’ voor voetbal zijn toch vooral ingegeven om een product (voetbal), wat super commercieel gemaakt is, aan het grote publiek te kunnen verkopen.
Betekent dit dat ik tegen de huidige hyper-commercie rond het Nationale elftal ben? Absoluut niet. Ik kan er zelfs op sommige momenten echt van genieten. Wat me wel tegenstaat is dat deze overtrokken commercialisatie ook overtrokken regels met zich meebrengt. Om toch vooral maar niet het product (hier de investering van de sponsors) te beschadigen.
Zo werd dit jaar besloten om een volledig tweet verbod aan de spelers op te leggen. Dit om ‘ongewenste’ communicatie van de spelers met de supporters te voorkomen. Voor wie ongewenst? Niet voor mij. Ik hou wel van een beetje opruiende teksten. Vooral als die ons inzicht geven in wat er echt leeft in de kleedkamer. Maar nee, het kan schadelijk zijn voor het product. Dus geen tweets.
Bavaria stunts
Een ander voorbeeld is Bavaria wat al een aantal toernooien op een creatieve manier aandacht naar zich toe weet te trekken zonder de enorme investeringen te doen die Heineken en Budweiser wel gedaan hebben. In 2006 deelde Bavaria bij het stadion voor de wedstrijd Nederland - Kameroen gratis leeuwenhosen (korte oranje broeken met een oranje staart en Bavaria logo) uit. In het stadium echter werden deze door de KNVB in beslag genomen. De argumentatie was dat deze leeuwenhosen een vorm van reclame was die schade zou doen aan de door Heineken gekochte reclamerechten in het stadion.
Deze leeuwenhosen, toen ze eenmaal uitgedeeld waren, waren eigendom van de betreffende supporters, jij en ik. De KNVB eiste echter (en werd daarin door de rechter in het gelijkgesteld) dat de leeuwenhosen uitgetrokken en afgestaan moesten worden. Dit ter bescherming van het product. Komt er ook nog een tijd dat we alleen sponsor Nike kleding mogen dragen in de stadions?
Voetbal en zeker WK’s zijn Big Business
Voetbal is business. BIG business en we werken er allemaal graag aan mee. Ook ik spaar de Hup-Holland hamsters (voor mijn neefje natuurlijk) en zwaai met oranje vlaggen en draag een oranje T-shirt tijdens de wedstrijden. Maar laten we toch vooral in het oog houden dat het gaat om de sport en de emotie. Als er gescoord moet worden, laten de jongens van Van Gaal dit dan doen.